Skip to content

Maak kennis met Ton van der Most   

Projectleider Project bij Sterk Techniek Onderwijs en TechKwadraat 

Hij is dan wel nieuw in deze functie, maar onderwijs en techniek? Daar draait hij al járen in mee. 

Ton van der Most is sinds kort projectleider bij zowel Sterk Techniek Onderwijs Apeldoorn en Omgeving als TechKwadraat. Maar vergis je niet: deze man is geen groentje. Met ervaring als techniekdocent en een hoofd vol ideeën over duurzame samenwerking, weet hij precies wat er speelt – en vooral: wat er nodig is. 

Ton, hoe ben je bij Sterk Techniek terechtgekomen? 

“Eigenlijk begon het met het ondersteunen bij subsidieaanvragen, nadat ik gestopt was als teamleider in Epe” vertelt Ton. “Ik zat daarna al aardig in de materie, dus toen er vacatures vrijkwamen voor projectleiders bij beide programma’s, dacht ik: waarom niet gewoon allebei doen? Die functies sluiten voor mij naadloos op elkaar aan.” 

Ton woont in Zwolle, waar hij naast zijn werk ook vinyl uitgeeft en evenementen organiseert. Oh, en hij drumt. “Ik ben gewoon snel enthousiast. Als ik iets tof vind, wil ik het delen. Dan steek ik er tijd en energie in. Dat deed ik als techniekdocent ook al.” 

Waar werk je precies aan binnen deze projecten? 

Ton is binnen Sterk Techniek Onderwijs Apeldoorn en omgeving kartrekker van het project Techlabs netwerk: samenwerken voor duurzame techniekoriëntatie. Daarnaast is hij ook actief binnen TechKwadraat. Twee projecten met veel raakvlakken én dezelfde missie: zorgen dat techniekonderwijs niet alleen blijft hangen in losse activiteiten, maar duurzaam verankerd raakt in het onderwijs. 

En wat doe je dan als kartrekker van het Techlabs netwerk? 

“Een beetje olie in de machine zijn. We hebben meerdere Techlabs in de regio, elk met hun eigen kracht. Mijn taak is om die labs meer met elkaar te verbinden. Instructeurs met elkaar laten sparren, activiteiten delen, samenwerken met bedrijven… Eigenlijk: zorgen dat iedereen weet wat er speelt, en dat we niet allemaal opnieuw het wiel gaan uitvinden, zodat steeds meer leerlingen in aanraking komen met techniek en technologie.” 

Wat betekent duurzame techniekoriëntatie voor jou? 

“Dat alles wat we nu opzetten, straks ook blijft bestaan. Na de subsidies. Dus ik kijk continu: wat levert echt iets op? Waar leren leerlingen het meest van? En hoe zorgen we dat techniekonderwijs een vast onderdeel wordt van het lesprogramma – niet iets tijdelijks of ‘leuks voor erbij’, maar iets waar je als leerling echt iets aan hebt.” 

Je bent een echte verbinder, dat hoor je meteen. Hoe krijg je al die partijen op één lijn? 

“Gedeeld belang. Iedereen in de regio ziet het nut van goed techniekonderwijs. En bedrijven haken makkelijk aan – dat is niet overal zo, maar bij ons in de regio werkt dat goed. Door gewoon samen te werken, kennis te delen en af en toe een beetje pragmatisch te zijn. Laatst liep een docent vast en heb ik zelf met een busje materialen naar een school gereden. Dat is geen moeite, en het scheelt een hoop frustratie.” 

Je hebt al een race met elektrische voertuigen georganiseerd. Wat staat er nog meer op de planning? 

“Voor TechKwadraat ga ik langs bij scholen in het voortgezet onderwijs om te kijken waar ze nu staan en wat ze nog nodig hebben. Ondertussen bouw ik aan een netwerk van Techlab-instructeurs dat zichzelf versterkt. Denk aan structurele bijeenkomsten, slimme uitwisseling van lesmateriaal en mooie pilots voor havo/vwo-scholen. En ik droom stiekem al van projecten rond VR en techniek-cultuurmixen.  

En wat vind je op dit moment zelf écht interessant in de wereld van techniek? 

“Alles rondom VR, virtual reality, vind ik echt te gek,” vertelt Ton. “Dat je met een relatief goedkope 3D-scanner iets kunt inscannen en dan met een VR-bril eromheen kunt lopen – fascinerend. Laatst zag ik iemand op een techniekfestival dansen met een robot. Ja, daar word ik dus blij van. Ik vind het vooral mooi als techniek een raakvlak heeft met cultuur. Daar zit zoveel creatief potentieel.” 

Wat wil je dat we van je onthouden? 

“Dat we niet moeten wachten op beleid, maar ook gewoon moeten dóen. Er is al zoveel moois in onze regio. Laten we dat bundelen en zorgen dat élke leerling toegang krijgt tot techniek. Of dat nou is via een race, een VR-bril of een licht- en geluidset. Als het werkt, moeten we het delen.” 

En dat is dus Ton.   

Woont in Zwolle, was jarenlang techniekdocent, en is nu de man die techniekonderwijs smeedt tot iets stevigs en toekomstbestendigs.   

Hij verbindt scholen, bedrijven en ideeën – met veel energie, een flinke dosis nieuwsgierigheid, en zo nodig met een busje vol techboxen.