Skip to content

Onze projecten

Scholen (PO, VMBO, VSO, PrO, MBO), bedrijfsleven en overheid slaan de handen ineen.

Monique Wolfswinkel: Programmamanager Sterk Techniek Onderwijs Apeldoorn en omgeving | Projectleider Techkwadraat 

Monique Wolfswinkel staat aan het roer van twee krachtige programma’s in de regio: Sterk Techniek Onderwijs Apeldoorn en omgeving en het nieuwe Techkwadraat

Twee rollen, één missie: techniek, technologie en ICT stevig verankeren in het onderwijs, van kleuterklas tot klas 6 vwo. 

Met haar roots in het onderwijs en een stevige visie op talentontwikkeling, zet Monique zich in voor gelijke kansen voor álle leerlingen. Ze verbindt scholen, bedrijven, docenten en bestuurders aan een gedeeld doel: leerlingen inspireren, bekwamen en laten ontdekken waar hun kracht ligt – met techniek als volwaardig onderdeel van hun leerweg.

Waar Sterk Techniek Onderwijs zich vooral richt op het vmbo en de praktijkgerichte leerwegen, breidt Techkwadraat dat bereik uit: naar het basisonderwijs én de vmbo theoretische leerweg, havo en vwo. En naast techniek is er in Techkwadraat volop aandacht voor technologie en ICT. Samen zorgen de programma’s ervoor dat echt íedere leerling in Apeldoorn en Epe in aanraking komt met de wereld van techniek.

 

Project 1:Techniek is overal

Projectleider: Sander Poll 

Sander is aan zet om techniekonderwijs naar een hoger plan te tillen. Hoe? Nou, zo: 

  • Hij brengt scholen en partners samen om het activiteitenaanbod in de 7 werelden van techniek flink uit te breiden. Samen sta je sterker, toch? 
  • Hij bouwt aan een hybride onderwijspraktijk waarin leren buiten de school net zo normaal wordt als binnen de muren van het lokaal. 
  • En last but not least: hij zorgt ervoor dat vmbo-leerlingen in de bovenbouw een goed beeld krijgen van technische mbo-richtingen én dat ze zich gesteund voelen in hun keuze. Meer motivatie, minder uitval. Win-win.

 

Project 2: Hybride leren binnen techniekroutes 

Projectleiders: Arnold Runherd & Ronald Voorhorst 

Zij pakken samen een mooie klus aan binnen het vmbo: 


Levensechte technische keuzevakken ontwikkelen én uitrollen die schoolbreed inzetbaar zijn. Denk aan keuzevakken voor zowel technische als niet-technische profielen, voor de Gemengde als de Theoretische Leerweg. Alles sluit aan op echte vragen uit het bedrijfsleven en legt meteen de link met het mbo. Win-win! 

Wat ze nog meer doen? 

  • Ze ontwikkelen een slimme aanpak voor zowel bestaande als nieuwe keuzevakken. Eén die past bij de motivatie van de leerling, die werkt binnen de school én waarmee een duurzame samenwerking ontstaat met mbo en bedrijven. 
  • En alsof dat nog niet genoeg is: ze bouwen ook aan een digitaal platform. Hiermee kunnen scholen en bedrijven elkaar makkelijk vinden. Leerlingen kunnen zo stagelopen, meelopen, op excursie of gastlessen volgen. Kortom: échte praktijkervaring, gewoon via school geregeld. 
  •  

Project 3: Optimaliseren leerroutes voor inclusiever onderwijs  

Projectleider: Ageeth Boverhuis 

Ageeth is volop bezig met het verbeteren van de toegang tot technisch onderwijs voor álle leerlingen. Haar missie? Zorgen dat ook leerlingen uit het praktijkonderwijs (PrO) en voortgezet speciaal onderwijs (VSO) een route vinden die écht bij hen past. 

Wat doet ze precies? 

  • Ze optimaliseren de leerroutes voor PrO-leerlingen, zodat ook zij makkelijker kunnen instromen in technisch onderwijs. 
  • En ze doet hetzelfde voor VSO-leerlingen – met oog voor wat deze leerlingen nodig hebben én waar hun kracht ligt. 

Zo bouwt ze aan een inclusiever onderwijssysteem waar techniek voor iedereen bereikbaar wordt. 

Project 4: Onderzoeken en ontwikkelen nieuwe leerroutes VMBO-MBO

Projectleider: Bernard Zuidhof 

Bernard houdt van duidelijke afspraken én doorlopende leerlijnen die ook écht doorlopen. Maar hij verliest de leerling die net even anders kiest zeker niet uit het oog. 

Wat staat er op zijn to-do-lijst? 

  • Hij zorgt voor een samenwerkingsovereenkomst waarin helder staat wat scholen doen voor jongeren die de doorlopende leerroute niet willen of kunnen afmaken. Geen leerling tussen wal en schip dus. 
  • Daarnaast ontwikkelt hij een geïntegreerd onderwijsprogramma waarbij vmbo en mbo naadloos op elkaar aansluiten. Geen losse eindjes, wel een soepele overstap. 
  • En hij werkt aan een gezamenlijk PTA (Programma van Toetsing en Afsluiting) of OER (Onderwijs- en Examenregeling), zodat er één duidelijk verhaal ligt voor de hele leerroute. 

Kortom: Bernard zorgt dat het systeem meebeweegt met de leerling.

Project 5: Verbinding en vernieuwing door professionalisering van docenten 

Programmaleider: Monique Wolfswinkel 

Monique brengt mensen samen – en niet zomaar mensen. Ze zorgt ervoor dat docenten uit het primair onderwijs, vmbo, mbo én bedrijfsopleiders elkaar weten te vinden. Waarom? Omdat je van elkaar leert als je samenwerkt. 

Wat pakt Monique aan? 

  • Ze ontwikkelt en zet professionele leergemeenschappen op. Denk aan teams van bevlogen onderwijsprofessionals die kennis delen, elkaar uitdagen en samen groeien. 
  • Daarnaast organiseert ze inspiratiesessies waar ideeën gaan stromen, nieuwe inzichten ontstaan en mensen zin krijgen om aan de slag te gaan. 

Kortom: Monique zorgt voor verbinding, verdieping én beweging. En dat werkt.

 
Project 6: Techlabs netwerk: samenwerken voor duurzame techniekoriëntatie 
 

Projectleider: Ton van der Most 

Ton zorgt ervoor dat techniekonderwijs niet iets is van ‘voor later’, maar gewoon begint op de basisschool. En doorgaat in het voortgezet onderwijs. Want: hoe eerder je ontdekt waar je goed in bent, hoe beter. 

Wat doet Ton precies? 

  • Hij zorgt voor een jaarlijks programma vol techniek voor leerlingen van 10 tot 15 jaar, als vast onderdeel van het curriculum. Dit doet hij samen met Techkwadraat – van po tot onderbouw vo, iedereen doet mee. 
  • De Techlab-instructeurs – echte aanpakkers – ontwikkelen nieuwe activiteiten in samenwerking met projectgroep Techniek is overal. Daarbij gebruiken ze ook de input van de W&T-kompassen op basisscholen. Slim én praktisch. 
  • Binnen het instructeursnetwerk is samenwerken de standaard. Ze wisselen kennis uit, zoeken bedrijven op en bouwen aan hun expertise in bètatechniek en tech-mentality. Mooie club. 
  • Alles rondom de activiteiten – van inhoud tot planning, van communicatie tot begroting – is strak geregeld en hoort gewoon bij de aanpak, op álle locaties. 
  • Materialen en apparatuur voor Technodiscovery worden overzichtelijk beheerd en ingezet. Niks verdwijnt in een kast om nooit meer gebruikt te worden. 
  • En last but not least: systemen als Techlab.nl draaien volop mee en zorgen voor slimme matches tussen onderwijs en bedrijfsleven. 

Ton? Die bouwt niet alleen bruggen tussen scholen en bedrijven, hij legt er meteen een stevige weg overheen. 

Ga voor meer informatie over Techkwadraat naar de pagina.