Door Nikki Vredenberg (Apeldoorn Direct)
Het gratis Techniek Tastbaar evenement op 14 oktober is de ideale plek voor leerlingen en ouders om kennis te maken met de wereld van techniek. We spraken met Marieke Pompen, docent op het UDO (voorheen het Edison College), over de stigma die heerst op het woord techniek en over het belang van dit evenement.
Techniek is overal
Tijdens de editie van vorig jaar hielp Marieke bij het opstarten van Techniek Tastbaar. Ook dit jaar is ze erbij. Ze legt uit waarom het zo belangrijk is dat leerlingen het evenement bezoeken: “Voor tweedejaars leerlingen is het een manier waarop zij gerichter kunnen zien waar techniek in verschillende vakgebieden terugkomt. Het is belangrijk dat leerlingen niet alleen maar gaan om proefjes te doen en om dingen te maken, maar dat ze ook gaan zien en ervaren wat techniek nou echt inhoudt.”
Techniek gaat veel verder dan elektrotechniek of werktuigbouwkunde, zo vertelt Marieke: “Een infuus is ook techniek. Daar sta je niet bij stil. Of het besturen van een drone. Het zien van de verschillende aspecten van techniek, maar ook het meedoen aan technische activiteiten kan een veel beter en duidelijker beeld geven.” Tijdens Techniek Tastbaar kunnen leerlingen bijvoorbeeld aan de slag met een laserprinter of een soldeerbout. Wat Marieke vaak ervaart is dat leerlingen van te voren zeggen dat het niets voor hen is of dat ze het niet kunnen. Het evenement is een hele laagdrempelige manier om hen er toch mee te laten werken. “Door er op een soort speelse manier mee bezig te zijn krijgen ze er een gevoel bij en krijgen ze bevestiging dat ze het wel kunnen,” aldus Marieke
Techniektoren
Marieke legt uit dat een naam ook een stigma kan hebben: “Bij wiskunde denken leerlingen ook al snel dat ze het niet kunnen, alleen door het horen van het woord. Had het chocola geheten dan keken ze er anders naar. Dat heeft met gevoel te maken. Tijdens Techniek Tastbaar kan er een ander gevoel gekoppeld worden aan het woord techniek. Ik hoop dat de leerlingen gaan ervaren dat techniek leuker en breder is dan ze denken.”
De nieuwe scholen in Apeldoorn, UDO en UGO VMBO, werken volgens een nieuw onderwijsconcept waarbij de nadruk meer ligt op praktijkonderwijs. Techniek is één van de focuspunten van deze scholen. Het bezoeken van de beurs is voor deze leerlingen dan ook onderdeel van hun loopbaan oriëntatie. Marieke merkt dat eerstejaars nog geen sterke meningen over techniek hebben, maar dat de vrouwelijke tweedejaars, die na dat jaar moeten kiezen tussen ‘zorg en welzijn’ en ‘techniek’, techniek vaak zien als iets voor jongens. Ze hoopt dat deze leerlingen tijdens de bedrijvendag een beter beeld krijgen van wat werken in de techniek inhoudt en eventueel ook onderdelen vinden die bij hen past.
Een veilige keuze
Leerlingen kiezen vaak voor de optie die het veiligst voor hen voelt. Dit komt vaak neer op dat wat zij al kennen. Zorg en welzijn, dus het knippen van haren, koken en diverse soorten verzorging, klinkt vaak veiliger voor leerlingen dan de gedachte aan solderen en andere technische dingen. Het regelmatig ermee in contact komen schept het vertrouwen dat ook zij hiermee kunnen werken. Daarom is het zo belangrijk om niet alleen leerlingen en ouders kennis te laten maken met de zeven werelden van techniek, maar ook de docenten. In het personeelsblad van UDO staat regelmatig informatie over techniek en over de verschillende richtingen binnen dit vak. “Door docenten op de hoogte te brengen kunnen zij deze kennis weer overbrengen op hun leerlingen.” Marieke weet dat het nog tijd nodig heeft, maar ze hoopt dat de stigma’s op werken in de techniek zullen verdwijnen zodat dit werken in dit vakgebied voor iedereen als een optie voelt.
Kom langs
Er is van alles te zien en doen tijdens Techniek Tastbaar Apeldoorn. Bekijk de aftermovie van de editie van vorig jaar om alvast een idee te krijgen van het evenement. Maak kennis met diverse (technische) bedrijven, ervaar wat techniek is en wat jouw rol hierin zou kunnen zijn op vrijdag 14 oktober tussen 16:15 -20:00. De toegang is gratis.
Bekijk meer informatie over deze dag en meld je van tevoren aan (kies optie: ouder/verzorger).
Locatie: NewTechPark
Adres: Vlijtseweg 144, 7317 AK Apeldoorn