Ga naar de inhoud

Voith legt bedrijf stil voor leerlingen en metaal workshops bij De Techniek Brouwerij Epe

Door Luuk Preusterink

De maand juni stond bij De Techniek Brouwerij Epe in het teken van metaaltechniek, met een speciale focus op lassen. Wat een mooie en leerzame workshops hebben wij samen met het bedrijfsleven uit de gemeente Epe kunnen organiseren voor de leerlingen!

In samenwerking met AVK Nederland BV en Schouten & Visscher, hebben wij een boeiende metaalworkshop georganiseerd. Ons doel is om leerlingen uit het primair en voortgezet onderwijs in de gemeente Epe enthousiast te maken voor techniek. Voor deze specifieke workshop hebben we contact opgenomen met Metal Skills Kids, die een fantastische workshop hebben ontwikkeld om kinderen kennis te laten maken met (metaal)techniek.

Workshops en activiteiten

Op donderdag 6 juni 2024 ontvingen we een enthousiaste groep kinderen van basisschool “de Violier” uit Vaassen, en op donderdag 13 juni waren de leerlingen van basisschool St. Bernardus uit Epe te gast voor een geweldige workshop. Na een korte presentatie, uitleg over de dagplanning en het omkleden, was het tijd voor actie.

Zelfstandig en samenwerken

De eerste opdracht voor de leerlingen was om zelfstandig een marshmallowoventje in elkaar te vouwen en te lassen. Na een korte pauze was het tijd voor de groepsopdracht. In twee groepen werd er gewerkt aan een metalen tarantula of een T-Rex geraamte. Het leren samenwerken in een team stond hierbij centraal.

Voith Paper legt voor onze leerlingen een dag het bedrijf stil

Op 20 juni had Voith Paper Vaassen zijn gehele bedrijf stilgelegd om, samen met al het personeel, vijf ontzettend toffe workshops te organiseren voor de leerlingen van de Mozaรฏek en de Sprengen uit Vaassen. De leerlingen werden door de directeur, Bastiaan Doeve, in de bedrijfskantine ontvangen. Doeve leidde de leerlingen met een inspirerende bedrijfspresentatie in de wereld van papier maken en alles wat daarbij komt kijken.

Na een hapje en een drankje waren de leerlingen helemaal klaar om aan het werk te gaan. De leerlingen werden in een carrouselsysteem door de fabriek geleid waar zij alle aspecten van het bedrijf konden ervaren. Ze moesten een papiermachine openmaken, een voorwerp 3D inscannen, met een hijslier voorwerpen verplaatsen, een metalen poppetje lassen en met een cobot slijpen. Het waren zeer afwisselende en spectaculaire activiteiten om de leerlingen enthousiast te maken voor techniek.

Voith Paper BV, AVK Nederland BV en Schouten & Visscher hopen op deze manier een bijdrage te leveren aan het enthousiasmeren van leerlingen voor een technische opleiding of beroep in de toekomst. Daarnaast zijn alle drie de bedrijven verbonden aan De Techniek Brouwerij en vormen zij een zeer waardevolle partner.

Dankzij de inzet van Luuk Preusterink, kwartiermaker van De Techniek Brouwerij, en de samenwerking met het lokale bedrijfsleven, kunnen we terugkijken op een geslaagde maand waarin metaaltechniek en lassen centraal stonden. Wat een fantastische manier om de volgende generatie te inspireren en te enthousiasmeren voor techniek!

Bekijk hieronder de video’s van Schouten & Visschers, AVK Nederland bv en Voith paper bv Vaassen!