Ga naar de inhoud

Evenement “Techniek Tastbaar Epe” – Een Dag vol Ontdekkingen voor Groep 8 Leerlingen!

Op vrijdag 6 oktober, om 09:00 uur, werd de RSG NO Veluwe in Epe omgetoverd tot een bruisend centrum van kennis, ontdekking en plezier voor 500 enthousiaste groep 8 leerlingen. Dit speciale jaarlijkse evenement, genaamd “Techniek Tastbaar,” combineerde de kennismakingsdag met een uniek techniekfestival. Het doel? Kinderen op een boeiende manier kennis laten maken met techniek en hen inspireren voor een toekomst vol mogelijkheden.

De dag begon met opwinding toen de leerlingen met bussen werden opgehaald en naar de RSG NO Veluwe werden gebracht. Bij aankomst werden ze ondergedompeld in twee boeiende programma’s die hen de kans boden om kennis te maken met zowel theoretische als praktische aspecten van techniek.

Lieke Lansink, projectleider Kennismakingsdag: “Het eerste deel van de dag stond in het teken van Kennismakingsdag, waar de leerlingen de kans kregen om een kijkje te nemen bij vakken als Engels, Nederlands, geschiedenis, aardrijkskunde, muziek, sport en biologie. Deze theoretische kennismaking werd verrijkt door de presentatie van de 7 werelden van techniek.”

Na deze boeiende introductie werden de leerlingen in groepen verdeeld. Ze konden bij twee technische bedrijven korte, praktische opdrachtjes uitvoeren. De leerlingen waren enthousiast en er waren diverse activiteiten, waaronder het lassen bij een lasbedrijf, het uitproberen van VR-brillen, het doorknippen van brandweermateriaal met grote knipscharen, het verwisselen van autobanden, en het besturen van een mobiele kraan om pionnen omver te tikken. De bedrijven waren allemaal aanwezig bij RSG NO Veluwe.

Naast deze activiteiten was er ook aandacht voor creatieve techniek, zoals kleding bedrukken bij een interieur- en designbedrijf en het maken van een afwasborsteltje met een motortje bij een installatiebedrijf. Tijdens de pauze werden de leerlingen verwend met lekkernijen uit een foodtruck, inclusief knakworsten en verfrissende drankjes.

Sommige activiteiten waren bijzonder populair, zoals de VR-installatie, de heftrucksimulator en de SIM’s spray virtuele spuitcabine, waar de leerlingen voertuigen en objecten konden schilderen.

Het succes van “Techniek Tastbaar” was te danken aan de medewerking van talloze bedrijven en organisaties uit de regio, waaronder Van Norel Bouwbedrijf, Elektra BV, Deltion College, SDD, Mad Science,, Van Schoonhoven, Bouwmensen, De Foodtruck, Adventus, VMI, Aalbers, Broekhuis, Letterline, Tandarts, Brandweer, Truckentrailer, Van Triest, Linthorst en Van Essen.

Arnold Runherd, projectleider van techniekfestival in Epe: “De reactie van de kinderen was buitengewoon positief. Ze waren dolenthousiast over de mogelijkheid om van alles uit te proberen en te ontdekken. Of het nu ging om het gebruik van grote knipscharen, het verwisselen van autobanden of het besturen van een heftruck, ze genoten met volle teugen. De heftruck en de spuitsimulator bleken favorieten te zijn, waardoor de leerlingen werden geïnspireerd om de mogelijkheden van techniek verder te verkennen.”

“Techniek Tastbaar” was een dag van plezier en ontdekking. Dankzij de samenwerking tussen Sterk Techniek Onderwijs Apeldoorn, de enthousiaste medewerking van bedrijven en organisaties uit de regio, hebben deze jongeren een glimp opgevangen van wat de toekomst te bieden heeft. De mogelijkheden zijn eindeloos, en de vonk van nieuwsgierigheid en enthousiasme zal ongetwijfeld hun pad nieuwsgierig maken naar meer terwijl ze verder gaan in hun onderwijs en carrières.