Ga naar de inhoud

Wonen en Werken door Sander Poll, Projectleider ‘Techniek is Overal’

Op NewTechPark hebben VMBO-leerlingen zich ondergedompeld in de wereld van wonen, werken en verkeer. De workshops gericht op dakconstructies waren een hit; de leerlingen waren onder de indruk en verwierven nieuwe vaardigheden onder begeleiding van onze vakkundige TechLab-instructeurs.

Voorbereiding en Verdieping Leerlingen startten met een interactieve les via LessonUp over dakconstructies. Deze les bood niet alleen basiskennis maar ook diepgaande vragen en informatie over componenten als dakpannen en dakgoten, alsmede het gebruik van specifiek gereedschap. Hierdoor konden de vakdocenten de leerstof aanpassen aan de behoeften van hun onderwijs, zodat leerlingen optimaal voorbereid waren.

Praktijkervaring in Kleine Teams Gewapend met kennis uit de LessonUp-les startten de leerlingen in kleine teams met de praktische bouw. Bouwmensen leverde de benodigde dakconstructies, die de leerlingen volgens een helder stappenplan in elkaar zetten. Het schroeven bleek een essentiële vaardigheid die de leerlingen oppikten.

Van Dakconstructie tot Zonnepaneel Na de montage van de dakconstructies installeerden de leerlingen de dakpanelen, gevolgd door het monteren van de dakgoot voor een adequate waterafvoer. Het was opmerkelijk om de toewijding van de leerlingen te zien, die vaak intuïtief wisten hoe te handelen, met slechts zo nu en dan een hint of een scherpe vraag van de instructeur.

Het Leggen van Dakpannen De leerlingen leerden hoe de dakpannen correct gelegd worden, van rechtsonder naar links, inclusief de tijdige bevestiging van de dakhaken voor de rails. Na de dakpannen bevestigden ze de rails en klemmen voor het zonnepaneel. Als finale test goten ze water over het dak om te controleren op waterdichtheid.

Enthousiasme en Teamwerk We mochten ongeveer 100 leerlingen verwelkomen, elk van hen uiterst enthousiast. Ons doel is om betekenisvolle projecten te creëren die VMBO-leerlingen inspireren. Ook al kiezen ze niet voor een carrière in de techniek, ze hebben toch waardevolle ervaringen opgedaan voor hun toekomst.

Dankwoord Tot slot danken we de werkgroep wonen, werken en verkeer hartelijk. Deze samenwerking laat zien wat mogelijk is als we samenwerken. We kijken uit naar meer innovatieve activiteiten binnen de zeven werelden van techniek.

Volg de link voor een impressie van de groep die deelnam aan de workshop. We zien uit naar meer succesvolle projecten en inspirerende ervaringen!