Ga naar de inhoud

PrO-leerlingen doen vmbo-examen booglassen

  • door

In het praktijkonderwijs en VSO zijn genoeg leerlingen met potentie voor techniek. Met nieuwe leerroutes bieden wij – in samenwerking met de praktijkscholen – hen de mogelijkheid hun talenten te ontwikkelen in het vmbo. Drie van deze leerlingen doen binnenkort vmbo-examen MAG booglassen. Hun begeleider is Henk Spaan, docent PIE op het Cortenbosch. “Deze jongens hebben potentie.”

“In 2003 ben ik in het onderwijs gaan werken, na een loopbaan van 25 jaar in het bedrijfsleven. Sinds drie jaar werk ik hier op het Veluws College Cortenbosch. Het idee om leerlingen uit praktijkonderwijs en VSO leerroutes te bieden hadden al langer, alleen door Corona moesten we daar mee wachten. Nu zijn we ermee aan de slag. Vanaf het begin van het schooljaar begeleid ik onder andere drie praktijkonderwijs-leerlingen.

Ik vind het mooi om deze leerlingen deze kans te bieden. Natuurlijk is het belangrijk dat we genoeg geschoold technisch personeel in de regio krijgen, maar het is vooral voor deze leerlingen een enorme kans. Met een volledig lasdiploma kunnen ze aan de slag bij elk bedrijf.

Potentie
Deze jongens hebben potentie. Gaandeweg het traject zie je hen groeien, zich ontwikkelen. Ze kunnen heel veel, en dat breiden we steeds verder uit. Ze lopen nu stage bij bijvoorbeeld Mosterd installatie techniek-las en montage werken en Besaris constructive machinereparatie lasbedrijf. Daar mogen ze verwarmingsleidingen lassen. Voor het dorpshuis Ons Huus in Beemte Broekland hebben ze ook trapleuningen ontworpen, gelast en geplaatst.

Wat mij betreft snijdt het mes aan twee kanten: we zorgen voor technische vakmensen en je geeft deze talentvolle leerlingen een serieuze kans op een goede baan. Voor mij als docent is dat erg mooi om mee te maken. Ik start 1 april met het praktijkexamen, op 20 april is de theorie. Ik heb het volste vertrouwen dat ze dat gaan halen.”

Update 20 mei 2022: Kris, Iwan en Mats zijn geslaagd voor hun Nil1 MAG-lassen. Gefeliciteerd!

Over het project
‘Van PrO/VSO tot prof.’ is een van de projecten van Sterk Techniekonderwijs Apeldoorn e.o.. Met dit project willen we meer leerlingen uit het praktijkonderwijs de mogelijkheid geven techniekmodules te volgen op het vmbo. Leerlingen uit het VSO kunnen in symbiose met het vmbo en stagebedrijven een technisch profiel te volgen en zo mogelijk een vmbo-diploma te behalen. Meer weten? Kijk hier..

Meer weten over dit project en de keuzevakken?
Neem contact op met de projectleider Nienke Baars: n.baars@veluwseonderwijsgroep.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *