Ga naar de inhoud

Techniek Tastbaar: Harbers Trucks

  • door

Door Nikki Vredenberg (Apeldoorn Direct)

Tijdens het gratis Techniek Tastbaar evenement op 14 oktober kom je in contact met de 7 werelden van techniek en ontdek jij of techniek iets voor jou is. Je leert allerlei beroepen kennen en je kan vooral veel zelf doen! Er staan verschillende (technische) bedrijven die laten zien wat zij doen en die alles vertellen over de werkmogelijkheden binnen hun bedrijf en in de branche zelf. We spraken met Ab ter Maaten over de technische branche, de diverse mogelijkheden en over Harbers Trucks.

De technische branche

Ab ter Maaten werkt ondertussen al 36 jaar in de branche. Hij begon als monteur. Na tien jaar groeide hij door tot chef werkplaats. Volgens Ab een mooi en boeiend vak dat precies op de grens ligt van commercie en techniek. “Je hebt hierin zowel het omgaan met mensen als de techniek. Dat maakt het zo boeiend. Elke dag zijn er nieuwe kansen en uitdagingen.” Daarnaast geeft hij ook drie dagen in de week les aan opgroeiende monteurs. Deze MBO studenten gaan één dag per week naar school en de andere vier zijn ze aan het werk. “Zo kan ik echt een stukje van mijn kennis en ervaring doorgeven aan de nieuwe generatie.” Wat het vak ook mooi maakt volgens Ab zijn de oneindige mogelijkheden. “Je kunt aangeven waar je interesse ligt en wat je wilt. Dan kan eigenlijk alles wel.”

Harbers Trucks

Bij Harbers Trucks bieden ze die werkleerplekken aan. Volgens Ab is deze manier van onderwijs de beste manier om het vak te leren. “Leerlingen lopen soms tijdens het werk ergens tegenaan en zoeken dit dan weer uit op school. Ze komen echt met gerichte vragen. Die nieuwsgierigheid is heel belangrijk. Eigenlijk als ze nieuwsgierig zijn, dan hebben ze het al geleerd.” De truckwereld staat nooit stil. Samen met de klant kijkt Harbers Truck naar kansen, uitdagingen en mogelijkheden. Zo benoemt Ab de uitdaging dat trucks op diesel niet meer welkom zijn in de binnenstad. Daar moet een oplossing voor komen. Hoe krijgen ze toch de trucks in de binnenstad? “We zitten nu volop in de transitie naar elektrisch rijden. Daarin lopen wij ook voorop. Het is iets moois om op zoek te gaan naar die oplossing.”

Flexibiliteit in de branche

Werken in de technische branche hoeft nooit hetzelfde te zijn. Zo vertelt Ab dat er bij Harbers Trucks leerlingen binnenkomen als monteur en uiteindelijk het magazijn boeiend vinden. Die maken vervolgens een switch. Zo kan dat met van alles. Een receptiefunctie, service coordinator of zoals Ab zelf, werkplaats chef. “Mensen die doorgroeien zijn heel waardevol. Zij weten alles van techniek en die kennis kunnen zij inzetten in andere functies. Bijvoorbeeld in het adviseren van mensen.” Zo zijn er bijvoorbeeld monteurs die overstappen naar de verkoop van onderdelen op één van onze magazijnen. Zij hebben

onder de auto gelegen waardoor zij uit ervaring precies weten welke onderdelen waar zitten,hoe ze werken en hoe ze heten. “Mensen willen zelf vaak de keuze maken. Jouw rol als verkoper is om hen te adviseren. Verkopers die er zelf mee gewerkt hebben adviseren echt uit ervaring. Dit zorgt voor vertrouwen. En daar draait het uiteindelijk allemaal om.”

Techniek Tastbaar

Een belangrijk evenement om veel redenen. Zowel voor Harbers Trucks als voor de hele branche. “De jeugd wil tegenwoordig vaak schone handjes houden en van negen tot vijf op kantoor aan het werk zijn. Ze weten niet half hoe mooi het bij een bedrijfswagendealer is. Dat willen wij laten zien.” Vroeger was de keuze om een beroep duidelijker en dus makkelijker. Je kon timmerman worden of metselaar. Tegenwoordig zijn de mogelijkheden wel tien keer zoveel geworden, maar de zichtbaarheid tien keer zo weinig. “Het is complexer voor de jeugd om doelgericht te kiezen. Als je nu over een industrieterrein rijdt zie je termen als business developer of business architect. Moeilijke namen waarbij het moeilijk is om er een voorstelling bij te maken.” Tijdens Techniek Tastbaar wil Harbers Trucks laten zien wat ze doen. Zo bieden ze de mogelijkheid om de bezoekers echt iets te laten doen. Een wiel vervangen bijvoorbeeld. “Ik hoop dat ze, tegen de tijd dat ze moeten kiezen, nog weten hoe het was om dat wiel vast te hebben. De geluiden die erbij kwamen, dat ze die nog weten. De beleving die ze erbij hadden, dat ze die nog weten. Dat die gedachte hen weer enthousiast maakt. Daar gaat het om. De leerlingen enthousiasmeren.”

Kom langs

Harbers Trucks is een van de vele (technische) bedrijven die aanwezig zal zijn op Techniek Tastbaar Apeldoorn. Bezoek het evenement en laat je verrassen door de vele disciplines. Ontdek wat jouw rol in de techniek kan zijn en kom langs op vrijdag 14 oktober tussen 16:15 -20:00. De toegang is gratis.

Bekijk meer informatie over deze dag en meld je van tevoren aan (kies optie: ouder/verzorger).

Locatie: NewTechPark

Adres: Vlijtseweg 144, 7317 AK Apeldoorn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *