Ga naar de inhoud

Beroepenoriëntatie van het Gentiaan College in de Techniektoren

  • door
techniektoren Sprengeloo

Op dinsdag 24 november kwamen 18 VSO-leerlingen van het Gentiaan College voor het eerst kennismaken op de VMBO-school Sprengeloo in de techniektoren. Ze kregen een rondleiding en ontmoetten voor het eerst de techniekdocenten van Sprengeloo die de lessen Beroepenoriëntatie gaan geven. Op dinsdag 1 december zijn begonnen deze lessen begonnen. De 18 leerlingen zijn in 3 groepen verdeeld. De leerlingen gaan zich oriënteren op de 3 techniekprofielen: Bouwen, Wonen en Interieur (BWI), Produceren, Installeren en Energie (PIE) en Mobiliteit en Transport (MobT). Ze rouleren na 3 weken van profiel.  Op deze manier komen ze 3 weken lang met elk profiel in aanraking en kunnen ze onderzoeken wat ze aanspreekt en wat ze echt niet aanspreekt. Daarna mogen ze het profiel waar ze het minst interesse in hebben, laten vallen. Ze krijgen dan nog 3 ‘verdiepingslessen’ in de twee techniekprofielen die ze het leukst vinden. Op deze manier onderzoeken de leerlingen uitgebreid of ze volgend schooljaar (klas 3) een techniekprofiel willen/ kunnen volgen in de techniektoren.  

De eerste reacties zijn heel positief. Leerlingen vinden het leuk om te ‘doen’ en leuk om in een andere omgeving onderwijs te volgen. Het is ook fijn om in een klein bekend groepje, onder begeleiding van een docent van het Gentiaan College, de techniekprofielen op het VMBO te ontdekken.  

Ook de VSO-leerlingen van Jacobus Fruytier Scholengemeenschap volgen een vergelijkbaar traject binnen hun scholengemeenschap. Het voordeel daar is dat de vmbo-techniek lessen in hetzelfde gebouw plaatsvinden als waar de VSO-leerlingen normaal gesproken hun lessen volgen. Door de oriëntatie te organiseren in kleinere groepen met een ondersteuner vanuit de VSO-afdeling, alleen voor de VSO-leerlingen hebben zij meer kans om te ontdekken wat ze leuk vinden en wat echt niet.  

Het STO-A project geeft de mogelijkheid aan de scholen om de capaciteit vrij te maken om de extra begeleiding te geven die deze leerlingen nodig hebben. De leerlingen profiteren hiervan. 

Helaas volgen de leerlingen van klas 2 door de Corona-maatregelen nu thuisonderwijs. Zodra het kan – na de lockdown – gaan we de beroepenoriëntatie weer oppakken. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *