Ga naar de inhoud

“Het kernwoord is samenwerking”, stuurgroep-lid Inge Vaatstra over STOA

  • door

In de stuurgroep van Sterk Techniekonderwijs Apeldoorn e.o. zitten de bestuurders van de deelnemende scholen. Een van hen is Inge Vaatstra, voorzitter van Aurora OnderwijsGroep, waaronder RSG N.O.-Veluwe valt.

“De RSG N.O.-Veluwe is een openbare, regionale school, we hebben een breed onderwijsaanbod: (tweetalig) atheneum, havo, mavo en vmbo kader- en basisberoepsgericht onderwijs. Er zijn ongeveer 900 leerlingen. Het is mooi dat we in onze regio de krachten gebundeld hebben om het techniekonderwijs te verbeteren en daarmee meer kinderen en jongeren te enthousiasmeren om te kiezen voor techniek.”

Veel opbrengsten
“In 2020 is Sterk Techniekonderwijs Apeldoorn e.o. gestart, inmiddels zien we de opbrengsten daarvan. Het kernwoord is samenwerking, op alle niveaus. Vmbo-scholen in Apeldoorn en Epe werken en leren met elkaar, ook in samenwerking met regionale mbo-instellingen, zoals Aventus en Hoornbeeck. In de STOA-werkgroepen ontwikkelen de docenten van de verschillende scholen nieuwe keuzevakken en doorlopende leerlijnen vmbo-mbo. Daar profiteren we dadelijk allemaal van.

Ook werken we veel meer samen met regionale bedrijven. We kunnen veel leren van wat daar op de werkvloer gebeurt: welke technische innovaties zijn, welke uitdagingen zijn er of komen eraan? Met die kennis kunnen we nog beter onderwijs geven. Ik denk dat doceren vanuit de praktijk erg uitdagend is voor leerlingen en docenten.

De samenwerking zie je ook in het NewTechPark in Apeldoorn en in Epe bij de Techniekbrouwerij. Het is goed dat er fysieke plekken zijn waar we leerlingen kunnen laten ervaren wat techniek is en wat het voor hen kan betekenen. Dat geldt zeker voor het jaarlijkse Techniekfestival dat we in zowel Epe als Apeldoorn organiseren. Daar doen we inspiratie op en leren samen met zo’n 3.000 leerlingen, docenten en het bedrijfsleven. Dit jaar vindt in oktober en november alweer de derde editie plaats.”

Aandachtspunten
“We hebben dus al veel gezamenlijk opgepakt, een aandachtspunt zijn de uitwisselingen van docenten en bedrijven. Door Corona is dat lastig geweest. Docenten die een of meerdere dagen hebben meegelopen bij een bedrijf komen met veel kennis en enthousiasme terug de school in. Daarnaast vind ik dat we meer onder de aandacht mogen brengen wat we ontwikkelen. Er gebeurt zoveel, daar mogen we trots op zijn. En de doorlopende leerlijn vanuit het basisonderwijs is belangrijk. Hoe jonger je kinderen in aanraking kan brengen met techniek, hoe effectiever dat is. Het Techniekfestival is daar een mooi voorbeeld van.”

De stuurgroep
“Als stuurgroep werken we samen met programmaleider Hildegonde Mostert, zij is de drijvende kracht van Sterk Techniekonderwijs. De stuurgroep heeft vooral als taak te zorgen en te bewaken dat de middelen op de goede plek komen. Bij de leerlingen dus. Dat is een belangrijk deel van ons overleg. De stuurgroep heeft ook mooie neveneffecten. We spreken steeds op een andere school af, de vorige keer was dat op het Gentiaan. Tijdens de rondleiding zien we welke mogelijkheden een school heeft en hoe ze techniekonderwijs aanpakt. Daar leren wij als bestuurders ook veel van.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *