Ga naar de inhoud

STO-A en NTP: Op weg naar een duurzame samenwerking tussen onderwijs en bedrijven

  • door

De vijf vmbo-scholen van Apeldoorn en Epe werken met de bedrijven uit de regio samen in Sterk Techniekonderwijs Apeldoorn e.o. om meer jongeren te interesseren voor leren en werken in de techniek. Ze creëren gezamenlijk plekken waar leerlingen van zowel de basisschool als van de onderbouw van het v(mb)o kennis kunnen maken met de mogelijkheden van techniek. Maar ook door samen met bedrijven opdrachten aan de technische vakken toe te voegen voor leerlingen van de bovenbouw van het vmbo. Zij kunnen die opdrachten in de bedrijven uitvoeren of op een plek waar de praktijk is nagebouwd (een praktijksimulatie). 

Door de krachten te bundelen en samen te werken met de bedrijven zorgen de scholen dat het aanbod voor de leerlingen zo gevarieerd mogelijk blijft en dat het aanbod ook beter aansluit op wat de bedrijven in de regio nodig hebben. 

Uiteraard worden de voorzieningen op de scholen waar nodig aangepast om deze doelen te bereiken. We zijn daarnaast aangesloten bij de plekken binnen de gemeentes Apeldoorn en Epe waar de samenwerking tussen bedrijven en onderwijs verder vorm krijgt. 

In Apeldoorn is het NewTechpark (NTP) zo’n plek. Daar geven onderwijs, bedrijven en gemeente samen vorm aan verkennen-kiezen-leren-doorleren in de techniek vanaf het basisonderwijs tot en met bij- en omscholing van volwassenen om instroom in de techniek te stimuleren. Aventus is hier bijvoorbeeld in september 2020 de opleiding mbo 4 Smart Technology gestart. 

In december 2020 hebben STO-A en NTP-afspraken gemaakt om een aantal activiteiten gezamenlijk aan te pakken, zoals de deelname aan een beeldvormingscampagne met NXTV die door verschillende regio’s van Sterk Techniekonderwijs wordt gebruikt om techniek bij jongeren en hun ouders te promoten. We maken daardoor niet alleen gebruik van initiatieven die er al zijn in de betrokken gemeentes maar ook van de ontwikkelingen in andere regio’s van Sterk Techniekonderwijs in het land.  

Ook werken we met NTP aan het creëren van plekken waar leerlingen kennis kunnen maken met techniek of waar zij en de docenten zich kunnen verdiepen in nieuwe technologische ontwikkelingen en de vaardigheden ontwikkelen die daarbij horen.  

Een vergelijkbare samenwerking wordt ook onderzocht binnen de gemeente Epe op de Rutgershof, waar al de mbo 2 en 3 opleiding Smart Technology wordt gerealiseerd door Aventus, samen met de RSG NOV.  

Door samen activiteiten te ondernemen werken we toe naar nog meer bundeling van krachten en een goede basis voor voortzetting van alle initiatieven ook na december 2023. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *