Ga naar de inhoud

Techniek Tastbaar: Installatiebedrijf Linthorst Techniek

  • door

Door Nikki Vredenberg (Apeldoorn Direct) / Foto: Linthorst Techniek

Tijdens het gratis Techniek Tastbaar evenement kom je in contact met de 7 werelden van techniek en ontdek jij of techniek iets voor jou is. Je leert allerlei beroepen kennen en je kan vooral veel zelf doen! Er staan verschillende (technische) bedrijven die laten zien wat zij doen en die alles vertellen over de werkmogelijkheden binnen hun bedrijf en in de branche zelf. Een van deze bedrijven is Linthorst Techniek.

Linthorst Techniek is een energiek en innoverend installatiebedrijf met diverse disciplines. Van Werktuigbouwkunde tot Elektrotechniek en van Meet- en regeltechniek tot Technisch beheer, je vindt het allemaal bij Linthorst. Dit familiebedrijf is breed inzetbaar voor werkopdrachten en heeft daarnaast een divers aanbod aan banen en leermogelijkheden. Ze zijn erg actief op scholen door, onder andere, het geven van presentaties over techniek en het aanbieden van (snuffel)stage plekken. Ook is Linthorst nauw betrokken bij New Tech Park, volgen ze ontwikkelingen op de voet en is belangrijk voor hun om het belang van techniek en de diverse mogelijkheden binnen het vak te delen met de jeugd. Daarom zijn zij aanwezig tijdens Techniek Tastbaar. Jolanda de Bruin, HR manager van Linthorst techniek, vertelde ons alles over het bedrijf, hun visie voor techniek en het werken in de techniek.

Techniek is meer dan een lampje vervangen
Leerlingen zijn vaak niet goed geïnformeerd over techniek, over wat het werk inhoudt en over de diverse mogelijkheden over de techniek. Dat is een van de redenen waarom het evenement zo belangrijk is. “Het is van belang dat er meer voorlichting is op het gebied van techniek zodat leerlingen weten wat er allemaal kan. Werken in de techniek is meer dan alleen ICT of het vervangen van een lampje.” Met het New-Tech-Park en de nieuwe manier van onderwijs wordt er steeds meer aandacht besteedt aan techniek. Linthorst werkt intensief samen met de nieuwe Apeldoornse scholen UDO en UGO. Deze scholen leggen de nadruk op praktijkonderwijs waar techniek een onderdeel van is. “Dit geeft de leerlingen al een veel beter beeld van techniek en van de diverse disciplines.”

De technische sector komt terug
De technische sector groeit. Steeds meer mensen kiezen voor een baan in de techniek. Ook bij Linthorst merken ze deze verandering op. Volgens Jolanda waren er veel vooroordelen over werken in de techniek.“Ik merk wel dat men zich steeds beter realiseert dat je een hele mooie carrière kunt bouwen in de techniek.” Linthorst stelt het bedrijf regelmatig beschikbaar voor meeloopdagen en snuffelstages zodat leerlingen kunnen zien wat het werk en de verschillende disciplines echt inhoudt. “Ik merk nu dat veel leerlingen kiezen voor electro omdat ze denken dat het een schoon vak is. Bij werktuigbouwkunde en installatietechniek denken ze juist dat je constant vies bent van het lassen bijvoorbeeld. Tijdens het meelopen komen ze tot de ontdekking dat dit helemaal niet zo is.”

Werkend leren
Linthorst is ook een werkleerbedrijf. Zij bieden leerlingen aan om studie te combineren met de praktijk. Van stage- en afstudeerplekken tot BOL-trajecten en traineeships. De diverse disciplines binnen het bedrijf heeft een groot voordeel voor de leerlingen. Bij Linthorst techniek kijken ze echt naar wat de leerling leuk vindt en kan. “Er is altijd een mogelijkheid waar je happy van wordt. Soms kiest een leerling bijvoorbeeld voor elektrotechniek om er vervolgens achter te komen dat installatietechniek leuker is. Bij ons kun je dan zo makkelijk overstappen,” aldus Jolanda de Bruin.

Samenwerkende technische bedrijven
Op dit moment zijn er veel te korten binnen de techniek. Toch blijft het belangrijk om juist naar het geheel te kijken en naar wat de leerling wil. “Als leerlingen hier een snuffelstage lopen is de een heel enthousiast en de ander denkt juist van; dit is absoluut niet wat ik zoek.” Linthorst gaat dan altijd in gesprek met als prioriteit om de leerling te behouden voor techniek. “We proberen altijd uit te zoeken of er een andere discipline is die wel bij de leerling past.” Ze benadrukt het belang van de samenwerking met andere bedrijven zodat er samen zoveel mogelijk plekken worden opgevuld, maar wel met de juiste medewerkers op de juiste plek. “Medewerkers die op de juiste plek zitten blijven langer. Hun kennis groeit, wat goed is voor het bedrijf, ze zijn productiever en gelukkiger.”

Kom langs
Linthorst is een van de vele (technische) bedrijven die aanwezig zal zijn op Techniek Tastbaar Apeldoorn. Bezoek het evenement en laat je verrassen door de vele disciplines. Ontdek wat jouw rol in de techniek kan zijn en kom langs op vrijdag 14 oktober tussen 16:15 -20:00. De toegang is gratis.

Bekijk meer informatie over deze dag en meld je van tevoren aan (kies optie: ouder/verzorger).

Locatie: NewTechPark

Adres: Vlijtseweg 144, 7317 AK Apeldoorn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *